Geschiedenis

Gerrit Prophitius aan het werk bij kapsalon Meiboom te Harderwijk.
Gerrit Prophitius aan het werkt op 14 jarige leeftijd.

De drie generaties van Kapsalon Prophitius


de 1e generatie


Gerrit Prophitius op 94 jarige leeftijd.
Gerrit Prophitius op 94 jarige leeftijd en dus 80 jaar kapper!

Gerrit Prophitius (1921-2017): 14 jaar jong is de heer G. Prophitius (Gerrit) als hij besluit kapper te worden in plaats van boer, zoals zijn vader. Zijn vader is het hier niet mee eens, maar Gerrit gaat toch “stiekem” bij een kapper in de leer. Later behaalt hij vele diploma’s en oorkondes. Tevens is hij in bezit van de laureaat van de arbeid. Aangezien Gerrit jaren samenwerkt met Dr. Van Uden, die zich verdiepte in de medische wetenschap van huid en haar en oprichter van het merk SURIPANAL, krijgt hij de titel Haarkundige. Op 20 juni 1950 wordt Gerrit vol trots landskampioen, de beker staat nog steeds als pronkstuk in de zaak. In 1951 begint hij voor zichzelf in Amsterdam. In 1960 verhuist de familie naar de Dorpstraat 22 te Otterlo. In 1978 wordt, aan de overkant van de straat samen met Bert Prophitius een nieuwe zaak geopend met een aparte dames- en herensalon. In 2001 is het volledige interieur gerestyled. En in oktober 2015 heeft er een grote verbouwing plaats gevonden en is de Herenafdeling meer ingericht als zogenaamde barbershop. Dit in opdracht van 3e generatie Laurens, hij zwaait tegenwoordig de scepter. Op 6 december 2017 is Gerrit Prophitius op 96-jarige leeftijd overleden. Tot kort voor dat moment was hij nog werkzaam en genoot hij nog van zijn grootste hobby! 


2e generatie


Bert Prophitius ver voor hij met pensioen ging.
Bert Prophitius ver voor hij met pensioen ging.

Bert Prophitius (1948): Als 15 jarige jongen begint Bert met de avondopleiding tot herenkapper waarna hij op zijn 16e besluit ook de dagopleiding tot dameskapper te volgen. De opleidingen tot heren- en dameskapper zijn op dat moment nog gescheiden op de Kappersdagschool te Arnhem (het huidige Haarstylistencollege). Ook Bert haalt heel wat diploma’s en net als zijn vader is hij in het bezit van de laureaat van de arbeid. Ook weet hij, zoals ook zijn vader deed, de docenten opleiding af te ronden. Vervolgens doet Bert bij vier kapsalons heel wat ervaring op. Met veel plezier werkt Bert enkele jaren als kapper op de Hartenberg (tegenwoordig ’s Heerenloo). In 1978 gaat hij samen met zijn vader aan de Dorpstraat te Otterlo aan de slag. Vader Gerrit op de herenafdeling en Bert op de damesafdeling. Sinds september 2015 is Bert gestopt met de aparte damesafdeling en voert hij naast zijn taken als kapper meer ondersteunende taken uit. Ook zorgt hij dat alles schoon is in en om de kapsalon, een zeer belangrijke taak. Sinds 1 januari 2019 geniet hij van zijn welverdiende pensioen.


3e generatie


Laurens Prophitius
Laurens Prophitius

Laurens Prophitius (1979):Op 16 jarige leeftijd haalt Laurens zijn diploma op de middelbare school. Vakantie is er niet bij aangezien er direct een opleiding gestart moet worden bij het Haarstylistencollege te Arnhem. Doordat hij drie maanden eerder dan gebruikelijk aan de opleiding begint heeft hij een leuke voorsprong op de rest. Laurens behaald net als zijn opa en vader verscheidene diploma’s waaronder het diploma van Tophairstylist. Daarbij volgt hij nog diverse cursussen om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn. Na de opleiding bij het Haarstylistencollege gaat Laurens op 18 jarige leeftijd parttime aan de slag in de herenafdeling aan de Dorpstraat. Met opa Gerrit aan zijn zijde wordt er heel wat afgeknipt. De overige dagen gaat Laurens aan de slag bij de herenafdeling van de kapperszaak van Cees Meiling in Putten.

Ook daar leert hij de kneepjes van het vak, onder andere de blockhead (Amerikaans mariniers kapsel) weet hij perfect strak te knippen en hij leert om de heren in de herensalon een voortreffelijke hoofdhuidmassage te geven. Lekker ontspannend en goed voor de bloedsomloop. Hebt u last van een drukkende hoofdpijn, vraag er gerust naar. Ook leert hij van opa Gerrit hoe je op de "ouderwetse" (ook wel Old School genoemd) manier iemand fijn glad kunt scheren. Inmiddels werkt Laurens al een flink aantal jaren fulltime aan de Dorpstraat. Natuurlijk wordt er bij Kapsalon Prophitius de laatste modelijn gevolgd, zoals de huidige lijn met de pompedour en de (razor) fades (door de klant ook wel de zogenaamde "overloop" genoemd), natuurlijk MET de Barber skills welke Laurens dankzij zijn opa al jaren machtig is. Tevens is Laurens de BHV-er van het stel. Klantvriendelijkheid, kwaliteit en veiligheid staan bij Laurens hoog in het vaandel.  Na ruim 20 jaar met opa te hebben samen gewerkt in de herensalon, is Ingrid van Winkoop hem komen versterken.

Vanaf 5 juni 2021 komt Roy Mulderij als zelfstandig ondernemer het team versterken en gaat Kapsalon Prophitius meer richting het beoogde doel, samen groeien. De Otterlose Barbier begint daarmee steeds meer vorm te krijgen.

Ingrid blijft zich dan nog steeds inzetten als herenkapster, maar zal zich daarnaast ook meer gaan richten op het knippen van dames in de achterliggende afdeling. 

Samen vormen zij het team aan de Dorpsstraat in Otterlo


Nieuwe "oud" collega


Ingrid in d'r vrije tijd.
Ingrid in d'r vrije tijd.

Ingrid van Winkoop (1971): Als kleuter is Ingrid al druk met de schaar op haar poppen. Ze heeft ze allemaal een herenmodel gegeven. Kort! Op haar 17e gaat ze naar de kappersopleiding, behaald haar diploma's en ondertussen is ze al volop aan het werk als kapster. Na wat omzwervingen komt Ingrid bij kapsalon Meiling in Putten terecht, waar zij al sinds 1992 in de herensalon werkt als Laurens in 1997 bij kapsalon Meiling komt stage lopen. Een leuke samenwerking volgt. Na 5 jaar scheiden hun wegen om na 15 jaar weer naast elkaar terecht te komen bij herenkapsalon Prophitius. Vanaf 2017 maakt zij onderdeel uit van het team aan de Dorpsstraat in Otterlo. 

Het knippen van heren blijft zij doen, toch vind zij het steeds leuker ook dames te knippen in de ruimte achter de barbershop/ herenafdeling.


Roy Mulderij (1978): Na jaren in dienst te zijn geweest bij een groothandel in kappersproducten, werd Roy geprikkeld door het Heren vak. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan want hij was niet de eerste in de familie die het heren vak in zou gaan, 2 generaties waren hem al voor geweest.  Ruim 3 jaar is hij inmiddels actief als zelfstandig ondernemer. Roy is dus niet in dienst bij Herenkapsalon Prophitius, maar draagt zorg voor zijn eigen klanten kring. Het is de bedoeling dat hij samen met Laurens Prophitius van Otterlose Barbier aan de Dorpsstraat in Otterlo verder helpt uit te bouwen.